B-rijbewijs: geweldige manieren ombehaal je Nederlandse rijbewijs! great 🇳🇱

b-rijbewijs

B-rijbewijs

Haal vandaag nog uw rijbewijs. Koop een Rijbewijs

Een rijbewijs B is het rijbewijs dat nodig is voor het besturen van motorvoertuigen, zoals personenauto’s en bestelauto’s. Het rijbewijs B geeft toestemming voor het besturen van voertuigen in de volgende categorieën:

 • B: Motorvoertuigen met een maximaal toegestane massa van niet meer dan 3.500 kg en die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van maximaal 8 passagiers, exclusief de bestuurder. Aan deze motorrijtuigen mag een aanhangwagen worden gekoppeld met een maximaal toegestane massa van maximaal 750 kg.
 • B1: Motorvoertuigen op drie of vier wielen, met uitzondering van motorfietsen, met een ledige massa van niet meer dan 550 kg.

Om rijbewijs B te halen moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Vanaf je 17e verjaardag kun je lessen volgen en je theorie-examen afleggen. Het praktijkexamen mag pas vanaf je 18e verjaardag worden afgelegd.

Het rijbewijs B is dus essentieel voor iedereen die personenauto’s of bestelwagens wil besturen. Het geeft u de vrijheid om zelfstandig te reizen met uw eigen auto. Door de leeftijdseis van minimaal 18 jaar zorgt het rijbewijs B er tevens voor dat bestuurders voldoende volwassen zijn voordat zij zelfstandig mogen rijden.

Rijopleiding en praktijkexamen.

Om een ​​rijbewijs B te verkrijgen, moet u zowel een theorie-examen als een praktijkexamen met goed gevolg afleggen. Of u kunt kijken naar andere alternatieve manieren om een ​​geregistreerd rijbewijs te verkrijgen zonder examens af te leggen Hier.

Theorie-examen.

B-rijbewijs
Jonge vrouw op een rijexamen met haar instructeur.

Het theorie-examen voor de categorie B bestaat uit 50 meerkeuzevragen over verschillende onderwerpen zoals verkeersregels, gedrag in het verkeer, voertuigbeheersing en milieu en techniek. Je moet minimaal 42 vragen goed beantwoorden om te slagen. Het examen duurt ongeveer 45 minuten. Je kunt het theorie-examen afleggen vanaf je 16e verjaardag.

Praktijkexamen.

Het praktijkexamen meet of je daadwerkelijk een voertuig kunt besturen en of je verantwoord en veilig aan het verkeer kunt deelnemen. Tijdens het examen moet je verschillende verplichte onderdelen uitvoeren, zoals wegrijden, sturen, schakelen, remmen en inparkeren. Ook moet je een bepaalde route kunnen rijden en verschillende verkeerssituaties zoals rotondes, voorrangswegen en snelwegen goed kunnen inschatten. Het praktijkexamen duurt ongeveer 45 minuten. (Haal een rijbewijs zonder examen te doen)

Rijlessen.

Voordat je kunt opgaan voor je praktijkexamen, moet je rijlessen volgen bij een erkende rijschool. Gemiddeld zijn 20-30 rijlessen nodig om rijklaar te worden voor het praktijkexamen. Tijdens de rijlessen leer je alle vaardigheden die nodig zijn om goed en verantwoord te kunnen rijden. Ook oefen je voor je theorie-examen.

B-rijbewijs

Kosten.

De kosten voor een B-rijbewijs variëren, maar liggen gemiddeld tussen de €1500 en €2500. Dit is afhankelijk van het aantal benodigde rijlessen. De kosten zijn onder andere:

– Theoriecursus + examen: €250-€350 

– Praktijklessen: €40-€55 per les

– Praktijkexamen: €240-€350

Voertuigen met B-rijbewijs.

Met een B-rijbewijs mag je de volgende voertuigen besturen:

 1. Personenauto’s; Een persoonauto is een auto die is bedoeld voor het vervoer van maximaal 9 personen. Je mag met een B-rijbewijs alle personenauto’s besturen, ongeacht het vermogen. Denk hierbij aan gewone personenauto’s, maar ook sportwagens en oldtimers.
 2. Bestelauto’s; Met een B-rijbewijs mag je ook bestelauto’s besturen met een maximaal toelaatbaar gewicht van 3500 kg. Dit zijn auto’s die bedoeld zijn voor goederenvervoer, maar ook gebruikt kunnen worden voor personenvervoer. Vaak hebben deze een gescheiden cabine en laadruimte.
 3. Campers; Campers vallen ook onder de categorie voertuigen die je met een B-rijbewijs Camper mag besturen. Dit zijn auto’s die zijn omgebouwd tot kampeervoertuig, met slaap- en kookgedeelte. De maximaal toelaatbare massa van de camper mag niet meer dan 3500 kg zijn.
 4. Aanhangwagens; Tot slot mag je met een B-rijbewijs ook aanhangwagens trekken. Een aanhangwagen is een voertuig zonder motor, dat is gebouwd om getrokken te worden door een ander motorvoertuig. De aanhangwagen mag maximaal 750 kg wegen. Is de aanhangwagen zwaarder, dan heb je minimaal rijbewijs BE nodig.

Verlenging B-rijbewijs.

Als u in het bezit bent van een B-rijbewijs, is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de geldigheidsduur en de procedure voor het verlengen ervan. Verleng uw rijbewijs online

 • Geldigheidsduur; Een eerste B-rijbewijs is in Nederland 10 jaar geldig. Daarna moet het rijbewijs iedere 5 jaar verlengd worden, tot u 75 jaar bent. Vanaf 75 jaar is de geldigheidsduur van het rijbewijs 1 jaar.   Houd goed de vervaldatum van uw rijbewijs in de gaten. Als uw B-rijbewijs verlopen is, mag u niet meer rijden met de voertuigen van deze categorie. U kunt het hier verlengen.
 • Medische keuring; Vanaf uw 75e verjaardag moet u iedere keer als u uw rijbewijs wilt verlengen een medische keuring ondergaan. Hierbij wordt onder andere uw gezichtsvermogen, gehoor en reactievermogen getest. De medische keuring vindt plaats bij een keuringsarts of op een keuringslocatie van het CBR. Maak op tijd een afspraak, zodat uw nieuwe rijbewijs klaar is voordat het oude verloopt.
 • Verlengen in buitenland; Woont u in het buitenland, dan kunt u uw B-rijbewijs ook daar laten verlengen. Dit doet u bij de lokale rijbewijsautoriteiten. Zij geven dan een nieuw rijbewijs af, dat ook in Nederland geldig is.  Informeer tijdig naar de procedure en benodigdheden voor verlenging in uw woonland, want deze kunnen per land verschillen. U moet altijd uw verlopen Nederlandse rijbewijs kunnen overleggen. Een medische keuring kan onderdeel zijn van de buitenlandse procedure.

Bezitten van meerdere categorieën.

Als je al een rijbewijs hebt, kun je daar andere categorieën aan toevoegen. Zo kun je met een B-rijbewijs ook motorrijtuigen van de categorieën A1 en A2 besturen. 

De combinaties van rijbewijscategorieën zijn als volgt:

 • – Met B mag je ook A1 en A2 voertuigen besturen.
 • – Met A2 mag je ook A1 voertuigen besturen.

 • – Met A mag je ook A1, A2, B, BE en AM voertuigen besturen.

 •  – Met C1 mag je ook B, BE, C, CE, D1, D1E, D en DE voertuigen besturen.

 • – Met C mag je ook B, BE, D1, D1E, C1, C1E, D en DE voertuigen besturen.

 • – Met D1 mag je ook B, BE, D1E, D en DE voertuigen besturen. 

 • – Met D mag je ook B, BE, D1, D1E, C1, C1E, C, CE, D en DE voertuigen besturen.

Het is dus mogelijk om met één rijbewijs meerdere categorieën voertuigen te besturen. Het is verstandig om goed na te denken over welke combinaties voor jou handig zijn, zodat je met zo min mogelijk rijbewijzen zo veel mogelijk voertuigen mag besturen.

Rijbewijs halen in buitenland.

Als je in het buitenland je rijbewijs hebt gehaald, kun je dit in veel gevallen omzetten naar een Nederlands rijbewijs Hier.

Procedure omzetten buitenlands rijbewijs; De procedure voor het omzetten van een buitenlands rijbewijs naar een Nederlands rijbewijs verschilt per land. Over het algemeen geldt.

 • – Bij rijbewijzen afgegeven binnen de EU/EER kun je direct omzetten zonder toets of examen. Je kunt hiervoor terecht bij de gemeente.
 • – Bij rijbewijzen buiten de EU/EER geldt dat je eerst een aanvraag om omwisseling moet doen bij het CBR. Zij beoordelen of jouw rijbewijs gelijkwaardig is. Is dit het geval, dan kun je het omzetten zonder toets of examen. Is dit niet het geval, dan moet je alsnog examen doen.
 • – Voor sommige landen buiten de EU/EER geldt een overgangsregeling. Kijk hiervoor op de website van het CBR.
 • – Let op: je buitenlandse rijbewijs moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat je het wilt omzetten.

Zorg er dus voor dat je op tijd je buitenlandse rijbewijs omzet als je terugkeert naar Nederland. Door de geldigheidsduur goed in de gaten te houden, voorkom je dat je opnieuw rijexamen moet doen.

Kosten overzicht.

Het halen van het rijbewijs B brengt de nodige kosten met zich mee. Hier een overzicht van de belangrijkste kostenposten:

Totale kosten rijopleiding en examens:

 1. – Rijopleiding bij rijschool: gemiddeld €1000 – €1500 
 2. – Theorie-examen: €40
 3. – Praktijkexamen: €210 
 4. – Tussentijdse toets: €40 (optioneel)

De totale kosten voor het behalen van het B-rijbewijs liggen gemiddeld tussen de €1300 en €1800. Dit is sterk afhankelijk van het aantal rijlessen dat je nodig hebt. Sommige mensen zijn al na 20 uur rijles klaar voor het examen, terwijl anderen 40 uur of meer nodig hebben. Ook tussendoor extra rijlessen volgen of herexamens doen kan de totale prijs opdrijven. 

Kies daarom voor een goede rijschool met gediplomeerde instructeurs. Zij kunnen je optimaal begeleiden en voorbereiden, waardoor je hopelijk in één keer slaagt voor je praktijkexamen. Dat scheelt al snel honderden euro’s aan herexamenkosten.

Rijbewijs kwijt of gestolen.

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs moet u direct aangifte doen bij de politie. Doe altijd aangifte van diefstal. U kunt dan een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. of van andere vertrouwde providers.

Aanvragen nieuw rijbewijs.

Als uw rijbewijs verloren of gestolen is, kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen. Hiervoor heeft u de volgende documenten nodig:

 1. – Geldig identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart)
 2. – Aangifte van vermissing of diefstal
 3. – Pasfoto die voldoet aan de eisen
 4. – Verklaring omtrent het gedrag (VOG)

Met deze documenten kun je een aanvraag indienen. De gemeente controleert je gegevens en of je nog steeds rijbevoegd bent. Als alles in orde is, krijg je een nieuw rijbewijs. Hier zijn kosten aan verbonden. 

B-rijbewijs

b rijbewijs aanhanger. b rijbewijs motor. b rijbewijs camper.b-rijbewijs naar 4250 kg europa. b+ rijbewijs halen. b rijbewijs vacatures. b rijbewijs brommer. rijbewijs b brommer rijden. Wat is rijbewijs klasse b. Wat mag je rijden met een rijbewijs B. b rijbewijs belgie. rijbewijs test online gratis. Rijbewijs te koop. Rijbewijs kopen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *